Djurgardsstrand

Invigning av Djurgårdsstrand – gammal gata med helt nytt namn

I 106 år har en av de mest populära strandpromenaderna i Stockholm och i Nationalstadsparken saknat namn. Det fanns ett namn redan 1915, men det föll i glömska. Idag klockan 12 är det därför dags att återinviga och namnge sträckan mellan Vasamuseet och marinmuseet Vrak på Djurgården - välkommen till Djurgårdsstrand!

Den soliga strandpromenaden med en av Stockholms vackraste gästhamnar, med många uppskattade attraktioner som Vasamuseet och Vasamuseets restaurangen, Museipiren, Dyktankhuset, Spritmuseum, Wasa Retro, The Viking Museum, Restaurang Glöd, Parkteatern, Wasahamnen och nya marinmuseet Vrak – Museum of Wrecks får nu äntligen sin rätta gatuadress.

Ett bortglömt namn som nu bevaras

Namnet Djurgårdsstrand är ingenting nytt. Efter Stockholmsutställningen 1897 revs den stora maskinhallen vid vattnet vid Alkärret och där planerades bostäder. Namnet för platsen blev år 1915 bestämt till Djurgårdsstrand. Men det byggdes aldrig några bostäder och namnet glömdes bort. Istället blev det med tiden en plats för sevärdheter, museer, restauranger och grönska. En oas för stockholmare och besökare.

– Namnärenden är ofta speciella men att vi hittar glömda namn hör inte till vanligheterna. Därför känns det extra kul att få återuppliva namnet Djurgårdsstrand och samtidigt lite symboliskt få öppna upp denna fantastiska strandpromenad efter den dystra pandemin. Dessutom blir det ju mycket lättare att hitta till alla attraktioner längs detta stråk, säger Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som bland annat ansvarar för Stockholms gatunamn.

– Det ska vara lätt att ta sig till Djurgården. En plan är att förkorta gångvägen hit med en ny gångbro från Strandvägen till Junibacken. Då skulle fler välja strandpromenaden och Djurgårdsbron skulle avlastas. Under denna planering upptäckte vi att stranden saknade namn, samtidigt som ett gammalt namn låg oanvänt strax intill: Djurgårdsstrand. Att ta historien med sig in i framtiden känns alltid rätt på Djurgården, säger Magnus Andersson, slottsfogde Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Efter hundra år är det äntligen dags för gatuskylten att komma upp och platsen får sitt rätta namn. Alla aktörer längs med strandpromenaden får en ny egen gatuadress.

– Djurgården har en stolt historia av att ständigt vara i utveckling. Hit har besökare från hela världen kommit i 400 år för att uppleva kultur, natur och det bästa med Stockholm. Nu får vi äntligen sätta upp gatuskyltarna officiellt och ett av Stockholms vackraste promenadstråk får egen adress efter 106 år, säger Camilla Zedendahl, vd Kungliga Djurgårdens intressenter.

Se livesändning av invigningen den 3 juni 2021

12.00 Stadsborgarrådet Joakim Larsson invigningstalar och klipper bandet för nygamla Djurgårdsstrand.

Magnus Andersson, Slottsfogde, Kungliga Djurgårdens förvaltning samt Camilla Zedendahl, vd, Kungliga Djurgårdens Intressenter, samtalar om Stockholms nyaste restaurang- och museigata.

Se invigningen