Att rida i Nationalstadsparken, och att använda sig av häst vid till exempel jakt, har gamla anor som går tillbaka till den kungliga jaktparken på Djurgården. Även idag erbjuder Nationalstadsparken en mängd möjligheter för den som är intresserad av ridning. I parken finns flera mil ridvägar som slingrar genom landskapet. Djurgårdsförvaltningen har i samarbete med Stockholms stad tagit fram en karta som beskriver var dessa ridvägar går på Djurgården och Ladugårdsgärdet.
Kartor med ridvägar på kungliga slottens webbsida
Du behöver inte ha egen häst för att ge dig ut på en ridtur i Nationalstadsparken. I parken finns det ridskolor, stall och hästuthyrare som ordnar turridning och uteritter.
Swartlings Ridskola startade redan 1905 och är Sveriges äldsta familjedrivna ridskola. Den ligger vid Ryttarstadion (bakom Östermalms IP) där också all verksamhet sker. Swartlings erbjuder ridlektioner i för unga och vuxna på alla nivåer, privatlektioner, uteritter på Djurgården och Lill-Jansskogen samt inackordering av hästar. Ridskolan har även en ryttarförening: Swartlings Ryttarföreningen som tävlar och anordnar tävlingar i dressyr och hopp.
Djurgårdens ridskola ligger i närheten Kaknästornet med sitt ridhus och en paddock. Den grundades 1923 och låg ursprungligen bakom Cirkus på Djurgården. Den erbjuder sedvanlig ridskoleverksamhet, och även kurser i hopp- och dressyr, samt uteritter. Till ridskolan är också knuten Djurgårdens Ryttarklubb, som tävlar och arrangerar tävlingar.
Turridning året runt i Nationalstadsparken arrangeras även av Stora Skuggans 4H-gård, som ligger i Ekoparken på Norra Djurgården, samt av Häståkeriet som håller till vid Borgen på Ladugårdsgärdet.
En ridklubb i Nationalstadsparken med lång historia är Stockholms Fältrittklubb som firar 130 års jubileum 2016. År 1887 anlades Fältrittklubbens ridbana på den tidigare Storängen i Idrottsparkens norra del. Idrottsparken kallas området mellan Lill-Jansskogen, Valhallavägen och Hjorthagen. Nästan lika länge har den årliga Hubertusjakten genomförts som arrangeras av klubben. I år rids den för 120:e gången på Norra Djurgården. En tävling med tydliga rötter i den gamla jaktparken.
Hubertusjakten inleds med fem förjakter och den första startar den sista lördagen i september. Det är fritt fram att delta, det krävs bara en anmälan. För den som nöjer sig med att vara åskådare har den avslutande ”riktiga” Hubertusjakten målgång vid Borgen på Ladugårdsgärdet.
Hästsporten, med en nära anknytning till militär verksamhet, har en lång historia i Nationalstadsparken. Redan på̊ 1830-talet hölls hästkapplöpningar på Lindarängen och på 1870-talet travtävlingar på Ladugårdsgärdet. Och hästsporten finns kvar även idag – den 6 juni varje år genomförs Nationaldagsgaloppen på Ladugårdsgärdet. Det är en galopptävling som lockar tusentals åskådare, och som växt under senare år till en folkfest med många kringaktiviteter.
Det är inte ovanligt att möta Försvarsmaktens och Polisens ridande personal i Nationalstadsparken. Det är då på hästar som står i Livgardets kavallerikasern (före detta K1) vid Lidingövägen. Det är Livgardet som använder hästarna, som beriden vaktparad och vid statsbesök och andra högtidliga tillfällen. Livgardets dragonmusikkår, landets enda militärmusikkår till häst, tillhör samma förband.
Men det är den ideella organisationen ”Föreningen för den Beridna Högvakten” som äger hästarna. Det är ett 80-tal hästar som försvarsmakten använder och som finns på kavallerikasernen. Även Polisrytteriet har sina hästar här.
Under vinterhalvåret är det möjligt att besöka vaktparadens hästar och göra en rundtur i de nya fina stallarna på Livgardets kavallerikasern. Visning är gratis och öppen för både stora och små.
På nationalstadsparken.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.